Comunicat de presa privind Strategia Nationala in domeniul politicii de tineret pentru perioada 2015-2020

710-comunicat-de-presa-privind-strategia-nat-1.jpg

Data: 15-01-2015
Guvernul a adoptat, printr-o Hotarare, Strategia Naţionala in domeniul politicii de tineret pentru perioada 2015-2020, document care urmareste sa asigure o mai buna coordonare a prioritatilor privind politica de tineret, pornind de la un cadru de actiune integrat in contextul Strategiei Europa 2020.
Strategia isi propune sa aduca schimbari cu impact pe termen lung in domeniul "Munca si antreprenoriat", intre care: cresterea ocuparii in randul tinerilor si prelungirea vietii active a persoanelor in varsta, reducerea somajului in randul tinerilor si a numarului tinerilor care nu sunt cuprinsi in programe de ocupare, educatie si formare; cresterea participarii pe piata muncii in randul femeilor si a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile.
Strategia se adreseaza unor probleme specifice pietei fortei de munca din Romania cum ar fi angajarea masiva in sectorul informal, ocuparea pe cont propriu in activitati de subzistenta, insecuritatea locului de munca, lipsa accesului la forme de pregatire continua pe piata muncii si alte forme de excluziune ocupationala.
In domeniul "Educatie formala, non-formala si cultura", strategia in domeniul tineretului isi propune sa mobilizeze institutiile si organizatiile competente guvernamentale si neguvernamentale in scopul imbunatatirii calitatii si eficientei educatiei formale si non-formale oferite tinerilor. Imbunatatirea participarii tinerilor la educatia non-formala, prea putin dezvoltata in Romania, se va realiza concomitent cu cresterea performantei sistemului scolar si cresterea relevantei scolii pe piata muncii.
In domeniul  "Sanatate, sport, recreere", principal preocupare o constituie imbunatatirea educatiei pentru sanatate, a planificarii familiale si a asistentei medicale pentru mame si copii. De asemenea, se urmareste descurajarea comportamentelor care denota un stil de viata nesanatos, precum fumatul, consumul de fast-food si de alcool, consumul de substante psiho-active si incurajarea practicarii sportului de catre tineri.
In domeniul "Participare si voluntariat", Strategia isi propune sa incurajeze tinerii sa se implice in actiuni de voluntariat si sa aiba o participare civica activa.
Pentru a contribui la incluziunea social a tinerilor, documentul contine si masuri/directii de actiune cu aplicabilitate particular la o serie de grupuri-tinta: tineri iesiti din institutiile de plasament, tinerii strazii, tinerii fara acces la o locuinta si fara perspectiva obtinerii uneia, tinerii romi, tinerii cu nevoi special sau victime ale discriminarii.
Sursa