O noua revolutie industriala? - 3D printing

 

Cum va arata industria in viitor? Cum vor fi noile materiale si noile proceduri prin intermediul carora bunurile de care avem nevoie vor fi realizate? Raspunsurile la aceste intrebari se pot regasi in numeroase forme, insa o tendinta care se dezvolta cu rapiditate pare ca se regaseste din ce in ce mai des in viitorul industriei: 3D printing- imprimarea 3D. Daca previziunile specialistilor sunt corecte, in 15-20 de ani, modul in care vom crea obiecte, de la cele mai uzuale instrumente utilizate in casa si pana la componente ceva mai complexe, totul se va schimba, se va customiza si fiecare dintre noi vom avea posibilitatea sa creem in confortul propriei casei lucrurile de care avem nevoie. 

 

Insa, inainte de a privi in viitor, este important sa intelegem in ce stadiu al dezvoltarii acestui concept suntem in prezent. Iar pentru a putea intelege este necesar sa putem defini ceea ce inseamna 3D printing. Astfel, 3D printing este o metoda de manufacturare a obiectelor, de la unelte pana la obiecte decorative, componente de masina sau chiar parti de avioane, utilizand o imprimanta controlata prin computer. Ceea ce este specific pentru 3D printing este faptul ca aceasta este tehnica de prelucrare cumulativa, spre deosebire de alte procedee industriale, precum coaserea, laminarea etc, care sunt tehnici substractive. 

 

De obicei, obiectele realizate prin 3D printing sunt in general construite din mai multe straturi. O imprimanta 3D incepe construirea obiectului cu stratul de jos, asteapta ca acesta sa se usuce sau sa se intareasca, apoi continua in acelasi ritm pana la realizarea finala. Acest proces de construire in straturi difera in functie de modelul de imprimanta si in functie de materialele din care se realizeaza- metal, plastic, nilon, titan sau chiar ciocolata- dar depinde si daca este vorba de o imprimanta comerciala sau de una industriala. 

De asemenea, este important sa facem o distinctie si cu privire la modul in care 3D printing este utilizat in manufacturarea industriala ( unde este utilizat acest procedeu de lucru de peste 30 de ani) si intre 3D printing utilizat de catre consumtor sau de catre micile companii. Imprimantele 3D industriale prezinta o serie de avantaje in plus fata de cele destinate consumatorului individual, printre care marime, rapiditatea realizarea imprimarii, complexitate, realizare prototipuri etc. In ceea ce priveste utilizarea imprimarii 3D acasa, de catre orice doritor, aici putem vorbi despre imprimante 3D mai mici, mai incete, cu o rezolutie mai mica decat cele industriale.  De obicei, astfel de imprimate sunt utilizate pentru prototiuri si obiecte de mici dimensiuni. 

 

Asadar, cum va contribui 3D printing-ul la o noua revolutie industriala? Inainte sa gasim raspunsuri, va propun sa ne imaginam urmatoarea situatie. Avem nevoie de un scaun pentru birou, insa acest scaun trebuie sa fie realizat pe masura noastra, sa aiba o anumita inaltime, o anumita greutate si anumite facilitati specifice de care noi avem nevoie. Daca ar fi sa realizam acest scaun custom-made, sa aiba tot ce dorim noi, probabil ca ar trebui sa platim o factura destul de mare fabricii care ne va livra produsul. In schimb, daca am utiliza tehnologia 3D printing am putea realiza acelasi obiect, custom-made, cu toate failitatile, ceea ce ar inseamna un cost mai mic, rapiditate, flexibilitate si un produs pliat pe nevoile noastre specifice, nu ale tuturor persoanelor care doresc un scaun. 

 

Dar sa ne mai gandim la un exemplu. Din nefericire, auzim tot mai des de accidente, de masina, de lucru etc. De  cele mai multe ori, aceste accidente sunt soldate cu grave probleme pentru persoanele implicate: oase rupte, membre amputate etc. Utilizand tehnologia 3D printing in medicina, aceste persoane pot fi scutite de o serie de operatii dureroase, numeroase vizite la medic si intregi proceduri care nu doar ca implica mult timp, ci si cheltuieli foarte mari, dureri etc. Tehnologia 3D printing poate veni in intampinarea tuturor acestor lucruri. De exemplu, pot fi realizate membre noi, custom-made pentru persoana care si-a pierdut respectivul membru. De altfel, in prezent exista numeroase povesti de succes in acest sens, in special in acest sens.

 

Asadar, revolutia a inceput deja Avantajele dezvoltarii si implementarii tehnologiei 3D se refera cu precadere la mutarea punctului central de pe manufacturarea de masa, productia in serie, catre o manufacturare la scara mai mica, care respecta nevoi specifice, dar si care se realizeaza in proximitatea noastra, iar acest lucru inseamna costuri mai mici, flexibilitate  mai mare, achizitionarea mai rapida etc. Iar aceasta tehnologie nu transforma doar  procesul de fabricatiei, ci  medicina, educatia, arheologia, biologia si chiar industria alimentara. 

Dr. Phil Reeves, Managing Director al Econolyst si specialist cu ani intregi de experinta in acest domeniu, s-a aflat in Romania, pentru a sustine un workshop referitor la tehnologia 3D. Acesta a declarat pentru un interviu dascloud.ro, ca ”Posibilitatea de a personaliza in masa si de a face produse individuale pentru consumatori individuali deschide o oportunitate imensa, aproape ne duce inapoi în perioada manufacturii (craft industry) in care obiectele erau facute pentru indivizi”.  Asadar, discutia depaseste avantajele si dezavantajele tehnologiei si se indreapta catre o discutie a realizarii bunurilor 2.0, iar ulterior catre o noua perspectiva asupra economiei. 

Cu toate acestea, in prezent, exista o serie de impedimente in ceea ce priveste utilizarea imprimarii 3D de fiecare dintre noi. Unul dintre acestea ar fi costurile foarte mari pe care le implica printarea de acest tip, de la achizitionarea imaprimatei si pana a tuturor consumabileleor necesare. De asemenea, este necesar sa ai o serie de competente specifice in domeniu si sa ai acces la softwareul necesar. 

Tehnologia 3D ne stimuleaza creativitatea, ne ajuta sa inovam, sa venim in intampinarea nevoilor pe care le avem si va schimba cultura umana cu 180 de grade, in maniere dificil de previzionat. 

 

Articole online consultate:

http://dascloud.ro/2012/06/29/replici-in-3d/ 

http://www.economist.com/node/21552901 

http://www.extremetech.com/extreme/115503-what-is-3d-printing 

http://www.stiintasitehnica.com/printarea-3d-tehnologia-care-schimba-totul_471.html