In direct de pe scena internationala a Forumului World Summit on Information Society*

632-wsis2013.jpg

Tehnologia este o parte a vietii noastre de care nu ne putem lipsi, iar multi dintre noi incepem sa fim din ce in ce  mai mult inconjurati de gadgeturi, care ne ajuta sa devenim mai eficienti. Cu toate acestea, gadgeturile care ne deservesc in mod curent, dar si softwareul pe care il utilizam, accesul la internet, retelele sociale, aplicatiile etc. pot si au implicatii majore la nivel de societate.

Desi accesul la  resursele de invatare si la informatii este la indemana noastra zi de zi, sa ajungi sa interactionezi cu cei care stau in spatele multor realizari remarcabile din zona tehnologiei, din toata lumea, este cu atat mai mult un prilej de a afla chiar de la cei care au lansat diferite provocari tehnologice in tarile de provenienta. Un astfel de prilej este Forumul World Summit on the Information Society 2013. Un eveniment la care Institutul de Management si Dezvoltare Durabila participa activ de patru ani, iar de 3 ani prezinta in cadrul sesiunilor tematice raportul si activitatile subgrupului C7 eGuvernare pentru Dezvoltare Durabila. 

In fiecare an, IMDD, coordonatorul subgrupului, are oportunitatea de a prezenta la nivel international initiative originale locale si de a intra in dialog cu comunitatea internationala pentru a dezvolta parteneriate si proiecte pe termen lung.

Anul acesta, Forumul a avut loc in perioada 13-17 mai, la Geneva o comunitate internationala de peste 1500 de profesioniști din domeniul tehnologiei informatiei și comunicatiilor. Subgrupul C7 eguvernare pentru Dezvoltare Durabila a fost prezentat pe 16 mai, in cadrul celei de-a 8-a intalnire de facilitare a Liniilor de actiune C1, C7eGuvernare si C11**. Aceasta intalnire a fost deschisa stakeholderilor din sectorul privat, public, societatii civil si organizatiile international si a facilitate schimbul de informatii si experiente intre participant, a facilitat identificarea ariilor de activitate ale subgrupului, precum a si venit in sprijinul dialogului intre membrii subgrupurilor, care au impartasit din propriile cunostinte si experientele locale.

Raportul subgrupului a evidentiat activitatile realizate in perioada 2012-2013, dintre care cele mai importante au fost cercetarea “Gradul de implicare al cetatenilor in alegerile parlamentare din anul 2012 din tarile est europene” și includerea activitatilor din perioada 2011-2012 in cartea “e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila”.

Prezentarea din cadrul WSIS 2013 a adus in prim-plan cercetarea Gradul de implicare al cetatenilor in alegerile parlamentare din anul 2012 din tarile est europene. Aceasta a vizat patru tari din Estul Europei: Romania, Ucraina, Armenia și Lituania. In toate cele patru tari au avut loc in anul 2012 alegeri parlamentare. Prin intermediul acestei initiative, subgrupul C7 a dorit sa evidentieze modul in care reprezentantii politici și candidatii au utilizat retelele sociale pentru a implica cetatenii și pentru a promova un dialog deschis cu privire la dezvoltarea durabila.

Printre indicatorii utilizati in analiza celor patru tari se numara: existenta unei strategii de e-Guvernare, accesul cetatenilor la serviciile electronice, disponibilitatea instrumentelor online care permit implicarea cetatenilor in luarea deciziilor de catre viitorii parlamentari, impactul instrumentelor online in promovarea platformei politice a candidatilor, gradul de prezenta al oficialilor pe diferite medii online.

Concluziile cercetarii arata ca prezenta online a candidatilor și utilizarea social media inseamna:

·         Promovarea crescuta a transparentei in cazul deciziilor candidatilor și al administratiei publice 

·         Promovarea social media ca instrument de raportare și inregistrare al neregulilor și problemelor legate de candidati

·         Stimularea acordarii raspunsurilor in timp real la intrebarile cetatenilor

·         Un factor de presiune cu privire la deciziile politicienilor și in cazul adoptarii legilor

·         Intarirea capacitatii politicienilor de a comunica platforma lor politica și de a implica in conversatie cetatenii

·         Promovarea principiilor dezvoltarii durabile și a bunei guvernari, precum și a stategiilor de e-Guvernare

·         O noua pozitionare intre cetatean, politician și mediul public in general

·         Raspandirea principiilor democratiei

·         Un impuls pentru cetateni de a trece de la idee la implicare

Alaturi de cercetarea realizata de subgrupul C7, in raportul anual au mai fost specificate activitatile anuale realizate de echipa subgrupului:

·         Includerea activitatilor și a rezultatelor subgrupului din perioada 2011-2012 (prezentate in cadrul Forumului WSIS 2012) in cartea e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila.  Co-autor al cartii este Andreea Iulia Stoiciu, coordonatorul subgrupului C7 (Banciu, D. și A., Stoiciu, e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila, București: Ed. Bibliotheca, ISBN 978-973-712-729-7);

·         Scala de evaluare cu 5 indicatori pentru masurarea impactului social media in promovarea dezvoltarii durabile și a strategiilor de e-Guvernare;

·         Biblioteca Digitala – biblioteca online, care ofera acces in mod gratuit la resurse despre e-Guvernare pentru dezvoltare durabila ( disponibila pe www.imdd.ro)

·         A treia editie a dezbaterii Educatie la firul ierbii cu tema New media și impactul Internetului asupra societatii și al dezvoltarii tinerilor

 

Va invitam sa fiti cu ochii pe noi in perioada urmatoare, deoarece vom organiza un eveniment cu invitati din sectorul public, privat si neguvernamental, in cadrul caruia vom discuta despre cercetarea realizata, dar si despre implicatiile social media la nivelul celor trei domenii.

 

*Forumul World Summit on the Information Society reprezinta cel mai mare eveniment anual destinat comunitatii IT&C. Acest forum ofera oportunitati de networking. Invatare si participare in cadrul intalnirilor la nivel inalt, alaturi de stakeholder internationali. Evenimentul vine in continuarea intalnirilor anuale WSIS, iar formatul agreat este rezultatul consultarilor cu stakeholderii WSIS.

** Informatii despre cea de-a 8-a intalnire de facilitare a Liniilor de actiune C1, C7eGuvernare si C11 pot fi regasite aici

Sursa foto